Se østover for røverkjøp
15.05.24USA er priset høyt. Europa er nøytralt priset, mens lenger øst i Kina er det kriseprising av aksjer. Det går nesten ikke en dag uten at man leser om hvor negativt det står til i Kina. Vestlige investorer har dumpet sine kinaaksjer. Men hva er priset inn i aksjemarkedet der borte i øst?
Aksjemarkedet i Kina har falt nær 60% fra toppen. Det er det samme som et godt, gammeldags børskrakk. Sammenlignet med for eksempel den store depresjonen i USA hvor aksjemarkedet bunnet ut i 1932, så er Kina priset på samme syklisk justert P/E på 8x som i USA i 1932. Børsen i Kina prises nå på ca. P/E 10x og pris/bok 1.0.
Kinesiske myndigheter har selv bidratt til denne nedturen gjennom håndteringen av covid og kraftig innstramninger på eiendomssektoren. Nå har børsen falt så mye at toppledelsen i Kina sier at nok er nok. Kun 1 gang i historien har kinesiske myndigheter innført tilsvarende massive tiltak for å støtte egen børs. Det var i 2015. Noen år etter var børsen opp 100%. Det var ikke på grunn av støttekjøp av egne aksjer, men alle tiltakene mot privat sektor som ble innført i etterkant. Derfor ser jeg på de innførte tiltakene som et signal på at det vil komme mye mer. Blant annet holder myndighetene på med å utarbeide et større lovverk for å sikre privat eierskap. Det er på tide.
Kinesiske konsumenter sparer ca 30% av sin disponible inntekt sin hvert år. De har lite gjeld. Til sammenligning er spareraten i vesten noen få prosenter. Historisk har stort sett all sparing blitt plassert i eiendom. Nå leter de etter nye investeringsobjekter ettersom boligprisene faller. Konsumentene har enorme beløp plassert i bank.
FIRST Global Focus og FIRST Generator har investert i det kinesiske forsikringsselskapet Ping An. Det kommer til å bli en betydelig økt interesse for livsforsikringer og ulike spareprodukter i et land med 1.4 milliarder innbyggere som ikke har et statlig pensjonssystem og en gjennomsnittlig snittalder som er på vei opp og er nå nær 50 år. Ping An hadde 220 millioner kunder i 2022. Nå har de 235 millioner. Målsetningen er å øke antall kunder til 400 millioner innen 2030. Hver kunde har i dag i snitt litt over 2.5 kontrakter. Målsetningen er å øke dette til 5 kontrakter i 2030. Selskapet har alltid vært lønnsomt. Avkastning på egenkapitalen var typisk rundt 20% før kovid. Etter kovid har den vært på 10%. Selskapet har benyttet den økonomiske nedturen til å kutte kostnader og effektivisere kundekontakt via nettbaserte løsninger i stedet for å ha titusener av forsikringsagenter. Hva betaler man så får et slikt vekstselskap i Kina? P/E 4-5x og pris/bok 0.6. Det er et røverkjøp.
Hvis man syntes de amerikanske teknologiselskapene har steget litt for mye så kan man kjøpe Alibaba 80% billigere enn for noen år siden. Forventningene til inntjening har stupt til et svært lavt nivå. På dette lave nivået handles den til P/E 10x og selskapet er gjeldfritt. Selv om kinesiske myndigheter har innført enn rekke strenge tiltak mot egen teknologisektor er de veldig opptatt av at de må klare seg. Satsing på teknologi er høyt på agendaen til myndighetene. Nok et røverkjøp.
Innenfor fornybar energi har Daqo falt 80% fra toppen. Selskapet har ikke gjeld og prises til godt under verdien av kontantbeholdningen sin. Polysilisiumsindustrien i Kina lider av overkapasitet, men Daqo er en av de med lavest produksjonskostnader i bransjen. Datterselskapet er notert i Kina og prises mer enn 300% høyere enn morselskapet som er notert i USA hvor våre fond har aksjer i selskapet. Så det er et røverkjøp å kjøpe aksjen i USA.
Hvis man ikke orker å røre kinesiske aksjer så trenger man ikke se lenger enn til Oslo Børs for å finne mulige vinnere av hva som skjer i Kina nå. Industriproduksjonen i Kina er på vei opp. Kina annonserte nettopp at de strammer kraftig til på CO2 utslipp overfor industrien. I tillegg er kullprisene i Kina på vei opp etter et stort fall i starten av året. Det betyr høyere produksjonskostnader for kinesiske produsenter av stål, gjødsel, aluminium og silisiumsprodukter. Mange av disse produktene blir eksportert blant annet til Europa. Høyere energipriser i Kina er positivt for blant annet Elkem og Norsk Hydro som har lange, faste energikontrakter til lave priser. Begge disse aksjene er svært attraktivt priset. Knallsterk etterspørsel etter kobber i Kina bidrar også til høyere etterspørsel etter superrent aluminium som Norsk Hydro er en av de beste i verden på å lage.
Så det fins røverkjøp på Oslo Børs også som har glede av en positiv utvikling i øst.
Skrevet av fondsforvalter Martin Mølsæter.