Markedssyn oktober
02.10.24Kina – «dead cat bounce» eller starten på noe varig?
Kina sørget for en positiv avslutning på måneden i form av en rekke kraftfulle politikk-tiltak. Konkret er det gjennomført betydelig rentenedsettelser, spesielt for eksisterende huslån. I tillegg ble det annonsert støttepakke for aksjemarkedet samt at det er tydelig føringer på at tiltakene også vil bli fulgt opp av finanspolitikk (infrastruktur-prosjekter, kjøp av usolgte boliger etc.). Tiltakene var overraskende og aksjemarkedene i Kina har steget hele 25 % siden annonsering. Aksjer utenfor Kina med direkte og indirekte eksponering mot kinesisk økonomi har også reagert positivt (luksusvareprodusenter i Europa steg 10 % siste uke).
Videre har de makroøkonomiske nyhetene i USA sammen med rentekuttet på 0,50 prosentpoeng gitt et positivt bakteppe for amerikanske aksjer generelt. I Europa er nyhetene svakere, og spesielt gjelder dette bilindustrien som opplever svært tunge dager. Veksten vil trolig være negativ i Europa i 3. kvartal. Selv om enkelte norske selskaper ble positivt influert av nyhetene fra Kina (Elkem og Norsk Hydro var opp hhv. 17 % og 11 % siste uken i september), dominerte oljeprisfallet den norske børsen i september. OSEFX falt med om lag 1 % mens globale aksjer (MSCI World) steg med 2 % i lokal valuta. Mens internasjonale renter falt gjennom måneden var norske renter lite endret. Norges Bank endret ikke renten 19. september men tegnet et bilde av høyere renter frem i tid enn hva markedet hadde sett for seg.
Amerikanske aksjer fortsetter oppgangen og syklisk justert P/E (børsverdi over siste 10 års inntjening) er nå 75 % høyere enn det langsiktige gjennomsnittet. Disse aksjene utgjør 2/3 av verdensindeksen og vi foretrekker fortsatt å ha en mindre eksponering her enn normalt. God alternativ avkastning i high yield og IG markedet gjør også «ventekostnaden» mindre krevende.