Hopp til innhold
Nyhet

Forvalter Thomas Nielsen om de verste investeringsfellene: – Jeg har gjort masse feil

31.05.23

For det første vil du bare skape deg stor nedside med å være høy på pæra. Jeg erkjenner at filosofien er som den er, og at det kommer til å komme kjipe perioder, sier forvalter Thomas Nielsen.

Helt dønn faktabasert

FIRST Veritas ble startet for snart fire år siden, og er tuftet på en matematisk modell utviklet av Nielsen selv.

I et regneark hardtaster forvalteren tallene som fremgår i kvartalsrapportene til omtrent 180 nordiske selskaper. Tallene strekker seg over en tiårsperiode.

Ut fra dette får selskapene en totalscore, målt i kvalitet og risiko. Denne scoren avgjør hvilke 12–18 selskaper som skal inn i porteføljen, og vektingen mellom dem.

– Det handler bare om å finne selskapene med så høy kvalitet og så lav risiko som mulig. Helt dønn faktabasert

Metoden ble utviklet som et resultat av egne erfaringer. For da Nielsen begynte å kjøpe enkeltaksjer, merket han fort at psykologi og støy virket inn på investeringsbeslutningene.

– Jeg har gjort masse feil oppigjennom, forteller Nielsen.

De vanligste fellene

Han mener den vanligste fellen investorer går i er loss aversion bias, altså at man nekter å selge når investeringen er i minus.

– Byrden av et tap er dobbelt så stor som gleden av gevinst, sier han, og fortsetter:

– Forankring er en annen felle. Ofte forankrer man forventningene til en aksje i hva kursen har vært før. Det er kjempeskummelt.

Forvalteren trekker også frem det som kalles for confirmation bias og overconfidence bias.

Førstnevnte handler om at man leter etter positive nyheter som støtter oppom investeringsbeslutningen, mens sistnevnte går på at man tror man er bedre enn «resten».

 

Forvalterens tips

 

  • Sjekk femårsoppsummeringen i årsrapporten til selskapene du følger, og så sjekker du den som kom for fem år siden også. Da får du et tiårsperspektiv. NB! Ifølge forvalteren er det en varsellampe dersom selskapet ikke har en slik oppsummering: – Det er sikkert fordi de siste fem årene har vært dårlige. Det blir litt som å ikke bruke de stygge bildene på en datingsidé, sier Nielsen.
  • Når du har oversikt over de ti siste årene, bør man ta en titt på noen nøkkeltall. Nielsen peker ut følgende:
    – Omsetning, og vekst i omsetning.
    – Avkastning på egenkapital
    – Gjeld: Ifølge forvalteren bør man unngå selskaper med gjeld. Har selskapet gjeld, må i så fall balansen være «svært solid».
  • Tast tallene inn i et Excel-dokument og gi selskapene poengscorer etter nøkkeltallene. Er inntjeningen stigende over perioden, gir det en god score. Har selskapet gjeld, skal det trekke ned.

– 90 prosent av alle mener de er en bedre sjåfør enn snittet, 74 prosent av alle fondsforvaltere tror de er bedre enn snittet og 80 prosent av alle analytikere tror de er bedre enn snittet. Det er de jo selvfølgelig ikke. Det er enkel matte, sier Nielsen.

 

Kjempesmellen

 

Istedenfor å stole på egen kløkt, velger Thomas Nielsen å stole på egen modell. Den skal plukke ut toppen av kvalitetsaksjer, en type aksjer som har vist seg å gi best avkastning historisk.

Men selv om Nielsen lener seg på tall og statistikk, har fondet gått på en smell. I fjor forduftet millioner av kroner på en investering i Fjordkraft.

– Det var dritt, men jeg hadde gjort akkurat det samme på nytt, sier Nielsen om tapet.

– Hva mener du?

– Jeg må stole på modellen min. Jeg mener den tar oftere rett enn feil, og begynner jeg å sette spørsmålstegn ved det, kan jeg sette spørsmålstegn ved andre ting også.

Han understreker også at fondet svinger mye.

– Enkelte år er det skikkelig dårlig, særlig de årene hvor investorene søker mer risiko.

2022 var eksempel på et slikt år. Da falt fondet 14,2 prosent.

Siden oppstart i slutten av 2019, har imidlertid fondet steget 116,8 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har til sammenligning steget drøye 40 prosent i samme tidsrom.

Men forvalteren er ikke en som soler seg i glansen:

– En lege kan man bevise at hen er god, slik er det ikke innenfor finans. Så er det livet man har valgt å leve.

Hentet fra Dagens Næringsliv (29.05.2023).

Les mer om FIRST Veritas