Hopp til innhold
Se alle fond

FIRST Global Focus A

Kjøp fondet

FIRST Global Focus har som mål å gi andelseierne best mulig risikojustert avkastning over tid. Fondet har en aktiv forvaltningsstil og investerer i en spisset men diversifisert portefølje av undervurderte globale selskaper. Normalt sett vil porteføljen bestå av 15-25 aksjer. Forvaltningsstrategien øker sannsynligheten for betydelig meravkastning utover referanseindeksen, men øker også muligheten for større svingninger.

Videopresentasjon FIRST Global Focus (Lang)

Hittil i år
Siste 12 mnd
Siste 3 år
Siste 5 år
Siste 10 år
Siden oppstart
Hittil i år 12.02%
Siste 12 mnd 13.04%
Siste 3 år 20.85%
Siste 5 år 26.57%
Siste 10 år
Siden oppstart 199.43%
Hittil i år 12.69%
Siste 12 mnd 6.23%
Siste 3 år 3.32%
Siste 5 år 11.77%
Siste 10 år
Siden oppstart 16.11%

Kursutvikling

Dato for oppstart

15.09.2017

+/-%

0,85

Kurs

2994.27

Kursdato

15.07.2025

01.02.202501.03.202501.04.202501.05.202501.06.202501.07.2025250025502600265027002750280028502900295030003050FIRST Global Focus A

Sammenlikn med indeks

Forvalterkommentar juni 2025

Martin Mølsæter

Portfolio Manager / Partner

Fondets utvikling

Fondet steg med 3,9 % i juni, mens verdensindeksen i NOK økte med 3,5 %. Hittil i år er fondet oppe 11,3 %, mens verdensindeksen viser en nedgang på 1,9 %.

Bidragsytere

Mest positive bidragsytere denne måneden er Elkem, Ping An, og Lundin Mining. På den negative siden bidro Frontline, Pandora, og Midea mest.

Markedsutvikling

Det amerikanske aksjemarkedet fortsetter å gjøre det bra, mens dollaren fortsetter å falle. I løpet av måneden har de amerikanske rentene gått ned. Forslaget til statsbudsjett har blitt mer ekspansivt, med større forventet underskudd. Vi ser klare tegn til frontloading av stimulitiltak for økonomien i budsjettforslaget, mens de større kuttene kommer først mot slutten av fireårsperioden. I tillegg ser det ut som det kommer en form for kvantitativ lettelse for en del av banksektoren, hvor de trenger å binde mindre kapital for å låne ut penger. Disse faktorene har vært positive for det amerikanske aksjemarkedet på kort sikt, men også bidratt til å forsterke negativiteten mot dollaren. I både Europa og Kina har det også blitt rapportert om små positive signaler for økonomien. Mange venter nå på mulige handelsavtaler og eventuelle gnisninger i løpet av julimåned.

Porteføljejusteringer

Fondet har ikke gjort merkbare endringer i porteføljen, bortsett fra en større økning i Alphabet-aksjen, som er en av få amerikanske aksjer vi anser som attraktivt priset i forhold til risikoen. Aksjen er fortsatt ned 8 % for året og handles på en P/E på 18x, noe som er historisk lavt. Det ser ut til at det blir vanskeligere å skattlegge denne typen selskaper internasjonalt, ettersom Kanada trakk sitt forslag om global digitalskatt etter press fra Trump.

Generelt fokus

Generelt har fondet fortsatt et klart fokus på verdiaksjer, noe som resulterer i lav eksponering mot USA. Fondet har en særlig overvekt mot Kina, som veier kun 3 % i verdensindeksen, mot nesten 70 % for USA. I tillegg skal ikke aksjene ha for mye gjeld. Pris/bok for porteføljen ligger på ca. 1,5x, og P/E på ca. 11x.

Ansvarlig forvalter

Martin Mølsæter

Portfolio Manager / Partner

Martin Mølsæter forvalter fondene: FIRST Generator og FIRST Global Focus.

Lang erfaring fra aksjemarkedet som forvalter og har vært forvalter i FIRST Fondene siden 2010.

Hedgefondforvalter og investeringsdirektør i Ferncliff Asset Management.

Tidligere lang erfaring fra aksjemarkedet som aksjeanalytiker i FIRST Securities, DNB Markets, ABG Sundal & Collier, Morgan Stanley og Enskilda.

Ansvarlig forvalter

Ole André Hagen

Portfolio Manager

Ole André Hagen forvalter fondet: FIRST Impact.

Mer enn 20 års erfaring fra kapitalmarkedet med bred og variert bakgrunn som aksjeanalytiker og porteføljeforvalter innenfor blant annet teknologisektoren og olje- og gassindustrien.

Ole André Hagen var teknologianalytiker og partner i ABG Sundal Collier i 9 år, analytiker og partner i hedgefondet Oslo Asset Management i 8 år med hovedfokus på olje-, gass- og infrastrukturselskaper, oljeserviceanalytiker i Fondsfinans og analytiker i Explora Capital.

Ole André Hagen er utdannet Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Faktaark

Fondskategori
Aksjefond
Referanseindeks
MSCI All Country World Daily Total Return Net $ målt i NOK
Registreringsland
Norge
Fondets størrelse (15.07.2025)
1495 MNOK
Fondets oppstartsdato
15.09.2017
Handelsvaluta
NOK
ISIN
NO0010802556
UCITS/AIF
UCITS
Fondskurs (15.07.2025)
2.994,27 NOK
Forvalter
Martin Mølsæter, Ole André Hagen
Tegningsfrist
kl 12:00
Likviditet
Daglig
Utbytte
Utbytte reinvesteres

Kostnader

Forvaltningshonorar
1,25 %
Tegningsgebyr
0 %
Innløsningsgebyr
0 %
Løpende avgift
0 %
Transaksjonskostnader
0 %
Andre avgifter
0 %
Suksesshonorar
Nei
High Watermark
Ja
Svingprising
Ja %
Minstetegning
1000 kr

FIRST Global – fondet som tør å være annerledes

FIRST Global – fondet som tør å være annerledes
Et aktivt forvaltet aksjefond med verdifokus

FIRST Global er et aktivt forvaltet aksjefond med en tydelig verdiorientert strategi. I motsetning til mange globale fond som er tungt vektet mot amerikanske teknologiaksjer, har FIRST Global lavere USA-eksponering og høyere vekt mot undervurderte markeder, spesielt i Asia – med Kina som et sentralt eksempel.

Fondet søker investeringer i bransjer og selskaper som har vært upopulære eller oversett – de «stygge andungene» – men som viser tegn til bedring. Eksempler er shipping, råvarer, europeiske banker og grønne aksjer som har falt kraftig i verdi.

FIRST Global fokuserer på å identifisere store avvik mellom en aksjes fundamentale verdi og markedspris, noe som kan oppstå i markeder preget av indeksfond, momentumjakt og høy privat investoraktivitet. Fondet ser særlig etter verdi i sektorer og land som har hatt svak utvikling over lengre tid, og mener dette gir et attraktivt utgangspunkt for langsiktig avkastning.

Strategien er krevende og langsiktig, men har potensial til å gi høy avkastning når markedet igjen får øynene opp for verdiaksjer.

ESG/bærekraft

Har dette finansielle produktet et mål om bærekraftige investeringer?Ja
Det fremmer miljøegenskaper/sosiale egenskaper, men vil ikke foreta noen bærekraftige investeringer
UN PRIJa
PAIJa
Erklæring om bærekraftJa
Årsrapport bærekraftJa

Eksklusjonskriterier

NBIMs eksklusjonsliste
Tobakk eller tobakksvarer
Pornografisk materiale
Alkohol
Gambling som kjernevirksomhet
Canabis til rusformål
Selskaper som produserer våpen ved normal bruk bryter med grunnleggende humanitære prinsipper
Selskaper som selger militært utstyr til sanksjonerte regimer
Selskaper som medvirker til grov eller systematisk krenkelse av arbeids- og menneskerettigheter (herunder barneharbeid eller annen utnyttelse av barn)
Grov korrupsjon
Andre grove brudd på grunnleggende etiske normer
Medvirker til alvorlig miljøskade