– De enkle prosentene har gått, det voldsomme rushet oppover er over. Men mange av disse selskapene, spesielt i Sverige, er solide selskaper som har levert godt selv med et vanskelig rentenivå. Med et litt mer favoriserende renteklima i Sverige, vil de nok fortsette å gjøre det bra fremover. Men jeg ser ikke for meg at man kan forvente 20–30 prosent i året, slik man blant annet har sett innen teknologi, mener Johannesen.

Investeringsøkonomen i Nordnet trekker frem et annet moment som er viktig med tanke på oppgangen til eiendomsfondene.

– Man må også se økningen til eiendomsfondene i sammenheng med at disse hadde falt voldsomt året før. Sammenligner man med toppen i 2022, er samtlige eiendomsfond negative. I likhet med andre rentesensitive bransjer, påpeker Johannesen.

Selv ville ikke Slyngstadli kjøpt eiendomsfond nå, sier han til Nettavisen.

– Jeg tror det er bra å ha litt eiendomsaksjer i porteføljen sin. Man kjøper selskaper som investerer i eiendom, og da kjøper man også deres forvaltningsevne. Børsnotert eiendom har vært bra. Men det er nok mindre grunn til å kjøpe det nå, i stedet for et bredt Norge-fond eller et bredt Norden-fond. Selv ville jeg nok heller valgt et mer veldiversifisert utbyttefond, som vanligvis inneholder en god del eiendom og finansaksjer, med mye av de samme driverne, samt et godt underliggende utbytte-yield.

Slyngstadli understreker at gode eiendomsfond kan gjøre det like bra som markedet fremover – og noen aksjer innenfor eiendom, mye bedre. Problemet er å finne hvilke, påpeker han.

– Kan komme en ny smell

Mads Johannesen i Nordnet ser også noen faremomenter ved å investere i eiendomsaksjer nå.

– Disse store eiendomsfondene er jo konsentrert innen nisjesektorer. Velger man et bransjefond som dette, vil det være en høyere risiko. Markedet tar høyde for ytterligere rentesenkning, og kanskje mer enn det kommer. Risikoen er at man finner et likevektspunkt og at ting stabiliserer seg, mens markedet har priset inn at rentene skal falle og falle. Altså at man har priset inn for mye, for fort. Hvis det for eksempel kommer en ny inflasjonsspike, kan det komme en ny smell.

Mads Johannesen understreker at han ikke vil advare noen mot å kjøpe i eiendom, men at man bør ha realistiske forventninger.

– Dersom du synes eiendom er spennende og har lyst til å være med i den bransjen, er alle disse fondene gode, med satsing på flinke selskaper som skaper inntjening og dermed aksjonærverdier. Men man kan forvente en normalavkastning, kanskje mellom 8–15 prosent i året, ikke de enorme tallene.

En normalavkastning kontra «enkle prosenter» har også sine klare fordeler, fastslår Johannesen.

– Enkle prosenter får man ved å kjøpe når det er mest bekmørkt for en bransje, men da er også risikoen høyest. Kjøper man innen eiendom nå, vil man ikke få den enorme drahjelpen man fikk fra bunnen, men det er ganske solid og trygt. Og med ti prosent i året, dobler man jo innskuddet på omtrent syv år. Det skal man ikke kimse av!